Varför blir tjejer kriminella?
Just nu läser jag Diamant Salihus bok ”Tills alla dör” som handlar om gängkriget som utspelar sig i Järvaområdet i Stockholm. Jag tänker att jag eventuellt ska skriva en recension på den när jag är klar. Boken får mig bl.a. att minnas min egen examensuppsats från juristprogrammet där jag skrev om brott som begås av ungdomar i gäng och hur dessa sedan bedöms i rätten.
När man läser artiklar av dem som har forskat i området, oftast kriminologer, sociologer och även psykologer, finns det ofta gemensamma nämnare mellan killar som dras in i gängkriminalitet: de kommer ofta från socio-ekonomiskt svaga områden som bidrar till utanförskap, de misstror rättsväsendet och myndigheter, och de saknar starka manliga förebilder hos deras pappor (om papporna ens är närvarande i deras liv) och hittar därför andra förebilder hos äldre ungdomar som sedan introducerar dem till kriminaliteten. Drivkraften att överhuvudtaget begå brott kan komma från en inneboende känsla av maktlöshet över att inte kunna påverka sin status i samhället, så man dras till kriminaliteten för att den ger en en känsla av kontroll och ekonomisk frihet som man annars tror att man aldrig skulle få.
För några veckor sen såg jag ett inslag från TV4:s Nyhetsmorgon där de intervjuade en tjej som hade varit involverad i gäng. Jag minns inte beskrivningen av inslaget men rubriken på skärmen sa något i stil med ”Allt fler tjejer är med i gäng”. Den väldigt korta del av inslaget som jag faktiskt själv såg fick mig att tänka på Netflix-serien Snabba cash där det är en kvinna som är med i gänget som en av huvudpersonerna, Salim, är en del av.
När jag ser eller läser om att fler tjejer begår grova brott och eventuellt ingår i olika kriminella nätverk kan jag inte låta bli att fundera på hur vi har kommit till det skedet. Vad är det som får en del unga tjejer att bli intresserade av att syssla med grova brott och t.o.m. gå med i gäng? Handlar det bara om en vilja att visa upp att man är minst lika stark och listig som killarna eller finns det också andra faktorer? Är detta bara ett av flera exempel på hur unga tjejer kan internalisera och anamma stereotypiska mansideal för att bli tagna på allvar av omgivningen och samtidigt bli ekonomiskt självständiga så att de slipper vara beroende av föräldrar eller bröder? Uppenbarligen finns det något med brottsligheten som lockar, annars hade man inte velat vara en del av det.
Det jag också ställer mig frågande till är varför den här utvecklingen har skett nu? Varför inte tidigare? Är den ett resultat av samhällets krav på tjejer i kombination med bristen på andra möjligheter som en del tjejer har i socio-ekonomiskt svaga områden (liksom för killar) eller har det att göra med att vissa helt enkelt har en viss fallenhet för att dras till brottslighet mer än andra? Det där sistnämnda vet jag inte om jag själv tror på men det skulle kunna vara ett möjligt svar. Det besvarar dock ändå inte frågan på varför detta sker nu och inte tidigare.
Vad jag förstår finns det inget idag som tyder på att brotten som begås har särskilt stor påverkan på den nationella statistiken. Det är fortfarande killar och män som begår en stor majoritet av alla brott. Jag har svårt att föreställa mig att det skulle ändra sig inom en snar framtid. De normer som gäller för killar respektive tjejer skiljer sig fortfarande väldigt mycket åt. Brottslighet förknippas med djärvhet och aggressivitet, attribut som fortfarande ges till män snarare än kvinnor, som istället ses som mer passiva och omhändertagande.
Historiskt sett har kvinnor kämpat för att ta sig in på arbetsmarknaden och bli tagna på allvar i professionella sammanhang i ett mansdominerat samhälle. Kan gängkriminaliteten – som man tveklöst kan kalla för mansdominerande om man ser till den kultur som råder och vilka det är som utför brotten – vara en ny arena som en del kvinnor försöker bryta sig in på (no pun intended)? Även om det aldrig kan betraktas som en positiv utveckling att allt fler människor begår brott finns det uppenbarligen de tjejer och kvinnor som ser detta som en ”lösning” på deras problem med försörjning och socialt utanförskap.
En del unga som begår brott och går med i gäng har själva blivit utsatta för brott tidigare, eller känner en nära vän eller närstående som har utsatts. Kanske handlar det om att – inte bara för killar utan också tjejer numera – man helt enkelt bestämmer sig för att det är bättre att vara kriminell än att själv riskera att bli rånad, misshandlad eller t.o.m. dödad?
Jag har inga svar på varför det här har blivit en grej. Det vore väldigt intressant om det inom en snar framtid kunde forskas på och förhoppningsvis ge oss någon förklaring.